Takapihan elämää

Fysioterapia

Green-care koulutukset

Psykoterapia

Työhyvinvointipalvelut

Elämykset

Katri Palpatzis

7.2.2022

Takapihan elämää

Makeasti oravainen

Makaa sammalhuoneessansa:

Sinnepä ei hallin hammas

Eikä metsämiehen ansa

Ehtineet milloinkaan.

Työnteko keskeytyy ja saa virkistävän tauon katseen noustessa koneen ruudulta takapihalta aukeavaan sekametsikköön. Orava näyttäytyy päivittäin. Kiipeää toisinaan terassille tervehtimään. Viime talvena keskustassa kerrostalossa asuessani seurasin toisinaan netistä WWF:n talvilintuliveä. Nyt asun onnekseni metsän äärellä.

Puukiipijä on pieni kaarevanokkainen varpuslintu, joka vipeltää yleensä männynrunkoa ylös alas ravintoa etsiessään. Sillä on valkoinen vatsapuoli ja selkä kirjavan ruskeamustavalkoinen. Ensimmäisen kerran törmäsin lajiin alkuvuodesta Petkeljärven kansallispuistossa evästauolla – istuin kivellä ja se kierteli lähimännyt syöksähtäen puusta toiseen. Toisen kerran se ilmaantui juurikin takapihalle. Tähän mennessä se on näyttäytynyt kahtena päivänä.

Kammiostaan korkeasta

Katselee hän mailman piirii,

Taisteloa allans’ monta;

Havu-oksan rauhan viiri

Päällänsä liepoittaa.

Puukiipijän ohella olen bongannut punarinnan, peippoja ja tämän tästä talvivarastoaan kerryttäviä tiaisia ja varpusia. Käpytikka käy nakuttamassa lähellä seisovaa kelopuuta. Piha on täyttynyt myös tervatäplätautisen vaahteran lehdistä. Se ei ole vakava tauti, lehdet vain pitää kerätä tarkasti talteen, jottei täplikkäitä lehtiä ilmaantuisi taas seuraavana keväänä. Luontoa tarkastellessa rentoutuu ja ajatukset selkiytyvät.

Isäni on yrittänyt mökkiluonnossa käyskennellessämme painaa päähäni pienestä pitäen tietoa linnuista, niiden lauluista ja eläinten jäljistä. Varsinainen kiinnostus on syttynyt kuitenkin vasta kuluneen vuoden aikana, jolloin erä- ja luonto-opasopinnoissa pänttäsimme kaiken muun mainion luontotoiminnan ohella lajitietoutta. Lisäksi olen oppinut arvostamaan syksyä. Vaihtuvat värit lumoavat, suppilovahveroiden etsiminen koukuttaa ja raikas ilma virkistää.

Mikä elo onnellinen

Keinuvassa kehtolinnas!

Siellä kiikkuu oravainen

Armaan kuusen äitinrinnas:

Metsolan kantele soi!

Siellä torkkuu heiluhäntä

Akkunalla pienoisella,

Linnut laulain taivaan alla

Saattaa hänen iltasella

Unien Kultalaan.

Aleksis Kivi, Oravan laulu

Onneksi nyt on mahdollisuus seurata lintuja ja muuta pihan elämää ihan livenä. Juuri ennen tämän tekstin eteenpäin lähettämistä orava käy taas tutkimassa pihan vaahteralehtikasoja ja toinen tulee puusta alas hieman kauempana. Talveksi on hankittava sinnikkäimmille täällä talvehtiville ruokintapiste.

-Pia

Nyt on aika -mennä metsään

Nyt on aika -mennä metsään

Minä menen metsään, kun haluan hengittää vapaasti, haluan kuulla hiljaisuuden, haluan ajatella tai olla ajattelematta, haluan haltioitua tai nähdä juuri ne puut metsältä.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *